Obavijesti

Biciklistički maraton za Vukovar – Neka se nikada ne zaboravi!

Potepuhov vukovarski maraton u Strizivojni će biti u petak, 17. studenoga 2017. godine oko 14:00 sati

U znak sjećanja na žrtve Vukovara, Dobrovoljno biciklističko društvo Potepuh iz Zagreba i ove godine, šesti put zaredom, organizira Biciklistički maraton za Vukovar. Šezdesetak rekreativnih biciklistica i biciklista iz cijele Hrvatske, te jedan gost iz Bosne i Hercegovine, u tri dana prijeći će put od Zagreba do Vukovara, obilježavajući tako obljetnicu sloma obrane Grada heroja, te odajući počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima tijekom opsade i razdoblja okupacije.

Start je na Jelačićevom trgu u Zagrebu 15. studenog u 9:00 sati (okupljanje traje od 8:00) i prvoga dana vozi se do Kutine. Drugoga dana biciklisti kreću također u 9:00, te voze od Kutine do Orubice, živopisnog sela na obali rijeke Save. Trećega dana sudionike očekuje najduža etapa – 155 kilometara od Orubice do Vukovara. Četvrti dan, 18. studenog, dakle na samu obljetnicu, sudionici će se podijeliti u dvije skupine – oni koji dosad nisu bili u Vukovaru na biciklima će posjetiti Memorijalno groblje i Ovčaru, a preostali će se kod Bolnice priključiti Koloni sjećanja. Istoga dana u popodnevnim satima sudionici se vraćaju vlakom prema Zagrebu.

Tijekom proteklih godina Potepuhov vukovarski maraton narastao je od grupne vožnje sedamnaestero prijatelja, do najvećeg rekreativnog biciklističkog događaja kojim se obilježava neka obljetnica Domovinskog rata. Od 2014. cijelim putem vozi se pod policijskom pratnjom, a zadnja tri održavaju se i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, na što su organizatori osobito ponosni.
Iako ista udruga već nekoliko godina zaredom organizira i skupne biciklističke vožnje u povodu vojno-redarstvenih operacija „Bljesak“ i „Oluja“ (1. svibnja i 5. kolovoza), ova vukovarska redovito je najbrojnija, unatoč tome što se vozi u hladnom dijelu godine, izvan biciklističke sezone.

Biciklistički maraton za Vukovar nije utrka, sudionici ne nose startne brojeve i ne mjeri im se vrijeme, nego se svi kreću istim umjerenim tempom, a sve potrebne stvari za četverodnevno izbivanje od kuće voze sami, na biciklima – podlogu i vreću za spavanje, biciklističku odjeću za više dana, „civilnu“ odjeću za sudjelovanje u Koloni sjećanja, opremu za noćnu vožnju i vožnju po kiši… Unatoč tim pomalo spartanskim uvjetima, niskim temperaturama po kojima se vozi i nezanemarivom iznosu za kotizaciju, većina sudionika su “ponavljači”, koji su već sudjelovali na jednom ili više dosadašnjih Potepuhovih biciklističkih maratona, što je organizatoru najbolja potvrda za dosadašnji rad, kao i poticaj za organizaciju budućih sličnih rekreativnih biciklističkih susreta.

Ako sudionike 6. Biciklističkog maratona za Vukovar vidite po putu ili na cilju u Vukovaru, pozdravite ih sloganom koji se ovih dana čuje diljem Lijepe Naše – Neka se nikada ne zaboravi!

Vidimo se u Vukovaru!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.