Vijesti

Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Poštovani sumještani, ovim putem želim vas obavijestiti vezano za sufinanciranje učenika srednjih škola. Tijekom prošlih godina Općina Strizivojna nije sufinancirala prijevoz učenika srednjih škola, što je vidljivo i po tome što su si učenici, koji su putovali vlakom, sami plaćali razliku u iznosu od 20%.

Učenici koji su putovali autobusom, imali su dvije mogućnosti, koristiti usluge prijevoznika APP d.d. ili usluge prijevoznika Panturist d.d.. Republika Hrvatska sufinancirala je iznos mjesečne karte u iznosu od 75%, Osječko-baranjska županija u iznosu od 5%, a Općina je trebala u iznosu od 20%. Zbog konkurencije, oba navedena prijevoznika odrekla su se tog iznosa koji je Općina trebala sufinancirati – 20%, samo da bi vršili uslugu prijevoza.

Ove godine prijevoznike APP d.d. i Panturist d.d. kupila je njemačka Arriva Deutsche Bahn grupacija. Samim time između dva navedena prijevoznika nema konkurencije i oni se više ne žele odreći iznosa od 20%. U međuvremenu Županija je podigla razinu sufinanciranja na 7,5%, a na Općini je ostalo 17,5%.

Obavljena su dva sastanka s predstavnicima Panturista d.d. (Arriva), 4.9. i 11.9. Na navedenim sastancima upoznati smo s iznosom koji bi mjesečno trebali uplaćivati. Radi se o 5.652,50 kn za autobus i otprilike isto toliko za one učenike koji putuju HŽ-om. To bi značilo da bi mjesečno trebali izdvajati oko 11 000,00 kn, a godišnje oko 110 000,00 kn za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

Mi kao Općina u ovom trenutku nemamo predviđena sredstva u Proračunu za navedenu stavku, tako da u ovom trenutku ne možemo sufinancirati prijevoz srednjoškolaca jer se radi o jako velikom iznosu za naš trenutni Proračun. Navedena problematika bit će tema na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

Načelnik
Josip Jakobović, mag.educ.philol.croat. et. mag.educ.hist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.