Lag Strossmayer
Projekti

Osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama

LAG „Strossmayer“ Đakovo na području Općine Strizivojna provodi projekt „Vrijeme je za društvo“, financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Jedna od aktivnosti navedenog projekta je i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zlostavljanje starijih osoba se može definirati kao pojedinačan ili ponavljajući način ophođenja koji starijoj osobi uzrokuje bol, štetu i patnju, a događa se u odnosu povjerenja, te podrazumijeva psihičko zlostavljanje, tjelesno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, financijsko (ekonomsko) zlostavljanje i zanemarivanje.

Naime, prema podacima MUP-a za 2020., u Republici Hrvatskoj je evidentirano 1.095 žrtava obiteljskog nasilja prema starijima od 65, od toga prema 381 muškarcu i 714 žena, neznatno manje nego 2019. (1.138), dok je u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020. godinu navedeno kako su u uvjetima epidemije zbog otežanog funkcioniranja sudova zaprimljene brojne pritužbe da se ročišta mjesecima ne zakazuju ili se odgađaju, a žrtve gube povjerenje u sustav te strahuju za život i zdravlje.

Ujedinjeni narodi su 2011. godine rezolucijom 66/127 ukazali na važnost osvješćivanja o zlostavljanju starijih, te su u tu svrhu proglasili 15. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad starijim osobama. S obzirom da podaci pokazuju da zbog straha i sramote svega 1 starija osoba-žrtva nasilja od njih 13 ili 14 prijavi slučaj zlostavljanja, potrebno je upoznati i osvijestiti javnost o ovome problemu.

Također, povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana starijih osoba LAG „Strossmayer“ Đakovo poziva sve osobe na području Općine Strizivojna starije od 60 godina, kao i sve ostale zainteresirane, da nam se pridruže na radionici koja će se održati 01. listopada u 13:00 h u prostorijama Općine Strizivojna na adresi Ul. Braće Radić 172, Strizivojna, gdje će Vas Centar za socijalnu skrb Đakovo kao suradnik na projektu informirati o pravima starijih osoba, kao i o prevenciji zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, ali i o drugim pitanjima koja Vas zanimaju, a koja se tiču zaštite prava starijih osoba.