Vijesti

Prva aktivnost Erasmus+ projekta održana u OŠ “Ivana Brlić Mažuranić”

Ove školske godine OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna uključila se u Erasmus+ projekt. Cijeli projekt je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Erasmus+ aktivnosti KA2.

Sama aktivnost traje od 10. ožujka do 17. ožujka 2018. u sklopu projekta Erasmus + strateška partnerstva između OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna i škola i učenika iz Danske, Češke Republike, Slovačke Republike i Republike Turske. Sam projekt traje dvije godine, a nama je velika čast da se upravo prva aktivnost u sklopu projekta odvije u našoj školi, odnosno mi smo domaćini učenicima (22 učenika) i nastavnicima (7 nastavnika). Uz program i aktivnosti u našoj školi dogovorena je suradnja s brojnim ustanovama u gradu Đakovu (Muzej Đakovštine, Gradska knjižnica i čitaonica, Strossmayerov muzej, Ergela Đakovo te naravno obilazak katedrale i brojnih znamenitosti u Đakovu) te posjet Osijeku i Vukovaru (posjet Vukovarskoj bolnici, Ovčara, Memorijalno groblje Domovinskog rata, Memorijalni centar Domovinskog rata, Dvora Elz, Muzej Vučedolske kulture, Spomen dom Trpinjska cesta).

Koliko su takvi projekt dobri za školske ustanove (i učenike i nastavnike) govori i jako dobar odaziv svih kolega i učenika koji su raznim i brojnim radionicama omogućili da program i sve aktivnosti budu što bolje i raznovrsnije te da pokažemo kako se radi i podučava u našoj školi te da pokažemo ljepotu Strizivojne, Đakova i Hrvatske.

Svečani program povodom otvaranja upriličen je u našoj školi 12. ožujka 2018. g. s početkom u 8:30 sati. U programu su sudjelovali učenici i nastavnici naše škole, glazbena škole, KUD Šokadija iz Strizivojne čije su članice naše učenice te male mažoretkinje iz naše škole, a gostima i svim nazočnim učenicima, nastavnicima, roditeljima, bakama i djedovima prikazana su i dva kratka filma također rad naših učenika.

Svečanost su uveličali svojom nazočnosti načelnik općine Strizivojna gospodin Josip Jakobović i zamjenika gradonačelnika grada Đakova gospodin Robert Francem. Gostima i učenicima s nekoliko riječi na početku svečanog programa obratio se i ravnatelj škole gospodin Andro Mršić. Sam program trajao je sat vremena, a prema osmjesima na licu naših gostiju možemo zaključiti da im se svidio što dodatno govori o dobrom i kvalitetnom radu u našoj školi, glazbenoj školi ali u u KUD-u.
Nakon svečanog programa uslijedio je obilazak naše škole te su učenici i nastavnici bili aktivni sudionici na satu matematike, informatike, geografije, vjeronauka, hrvatskog jezika i glazbene kulture.

Svi nastavnici u školi priredili su program na engleskom jeziku prilagođen učenicima gostima, a prema riječima učenika i nastavnika iz Češke, Danske, Turske i Slovačke, sviđa im se naš način poučavanja i naša škola.
Nakon posjeta nastav održane su dvije radionice kako bi se učenici bolje međusobno upoznali te ponešto i naučili jer je jedna radionica bila upoznavanje glagoljičnog pisma. U sklopu planiranih aktivnosti je i aktivnost izrade filma i prezentacije o mjestu, državi i školi iz koje učenici dolaze. Svi učenici su pripremili vrlo zanimljive prezentacije i filmove te smo iz svake naučili nešto novo.

Prvi dan aktivnosti učenici su posjetili i načelnika općine Strizivojna koji ih je srdačno primio i ispričao im povijest mjesta Strizivojna i planove za budućnost. Na kraju u sklopu slobodnog vremena učenici su imali niz sportskih aktivnosti. U utorak ih čekaju nove aktivnosti je je teme Bizantsko i Osmansko Carstvo te posjet Ergeli Đakovo i Gradskoj čitaonici i knjižnici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.