Projekt Zaželi

Uvodna konferencija projekta “Zaželi bolji život u općini Strizivojna”

Uvodna konferencija projekta „Zaželi bolji život u općini Strizivojna“ organizirana je kako bi se predstavio projekt, a bio je to i povod za podjelu ugovora o radu, bicikala i radne opreme zaposlenim ženama. Njih će se deset sljedeća 23 mjeseca svakodnevno skrbiti o pedeset starijih i nemoćnih osoba s područja Općine Strizivojna. Ta pomoć uključuje niz aktivnosti kojima će se poboljšati kvaliteta života krajnjim korisnicima, kao što je pomoć u pripremi obroka, održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i vođenju brige o osobnoj higijeni, posredovanje pri ostvarivanju raznih prava ili jednostavno podrška kroz razgovor i druženje.
– Drago mi je što je došao trenutak da možemo uručiti ugovore našim zaposlenim ženama. Ovaj je projekt vrlo važan za Strizivojnu, koliko zbog nezaposlenih žena, toliko i zbog krajnjih korisnika. Na raspolaganju su nam 2,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a taj nam je iznos prijeko potreban kako bismo zadržali što više ljudi, pogotovo onih ranjive skupine, u našem okruženju – rekao je načelnik Josip Jakobović.
Novozaposlene žene već su započele s edukacijom za gerontodomaćice, koja bi im nakon završetka projekta mogla olakšati pri zapošljavanju na sličnim poslovima. Također, sve zaposlene žene su dobile na korištenje bicikle kako bi im se olakšala mobilnost u obilasku korisnika i obavljanu poslova. Korisnici će svaki mjesec dobivati paket s higijenskim potrepštinama u vrijednosti 200kn.
– Prije ovog projekta bila sam nezaposlena. Prijavila sam se zbog toga što mi je simpatično raditi sa starijima i osobama u potrebi, pomagati im u svemu, razgovarati s njima. Također, ako treba nekomu nešto obaviti, stojimo na raspolaganju. Inače sam komunikativna osoba, otvorena za nova poznanstva i druženja. Jako sam ponosna na to što ću odsad i ja pridonositi kućnom budžetu – kaže Katica Damjanović, jedna od zaposlenica u projektu.

Projekt „Zaželi bolji život u općini Strizivojna“ financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna je vrijednost projekta 2.205.191,50 kuna, a traje 30 mjeseci (od 14. prosinca 2018. do 14. lipnja 2021. godine). Skupinu partnera čine Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Đakovo.