Vijesti

Učenici iz Strizivojne u Slovačkoj u sklopu Erasmus+ projekta

U vremenu od 9. do 16. ožujka 2019. učenice Klaudia Cuvaj, Mirijam Dunđer, Roberta Jukić, Ema Bilobrk, Helena Andrić i Marija Ivanetić te nastavnice Ivana Ćosić i Zrinka Racić sudjelovale su u mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu projekta Erasmus+ u mjestu Rimavska Sobota u Slovačkoj.

 

Partneri u ovom projektu su učenici i nastavnici iz Češke, Danske, Slovačke i Turske. Sudjelovalo je ukupno 60 učenika i nastavnika iz pet država, a domaćini su bili učenici i nastavnici iz Zakladni škole Š. M. Daxnera iz Rimavske Sobote. Program je bio jako bogat što, prije svega, možemo zahvaliti nastavnici i koordinatorici projekta Denisi Csankovoj te učenicima njihove škole. Naši učenici imali su priliku puno naučiti i vidjeti u Slovačkoj. Glavna tema ovog sastanka bile su Migracije i izbjeglice te je zadatak svake države bio izraditi prezentaciju i prikazati povijest migracija svoje države te imali li danas država problem s migracijama i izbjeglicama, na koji se način može riješiti problem migrantske krize i slično. Naše su učenice prikazale povijest migracija na ovim prostorima s posebnim osvrtom na devedesete godine kada su u našu državu došle brojne izbjeglice, ali, na žalost, i kada su se stanovnici Hrvatske našli u ulozi izbjeglica. Također su obratile pažnju i na današnji problem velike migracije izbjeglica iz Sirije preko teritorija Hrvatske.

Kako je jedan od zadataka bio i predstaviti svoje mjesto kroz slavne osobe iz naše okolice, mi smo imali priliku spomenuti Ivanu Brlić Mažuranić, po kojoj naša škola i nosi ime, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Slavoljuba Penkalu, Luku Modrića i, naravno, prvog kralja Tomislava. Osim prezentacije, učenici su u digitalnom alatu Kahoot izradili kviz znanja za učenike iz partnerskih država. Na taj način su učenici učili, rješavali zadatke, međusobno komunicirali, ali i koristili digitalne alate.

Posjetili smo i brojna mjesta i muzeje. Učenici su imali priliku ići u dvorac u mjestu Betliar, posjetiti Košice koji je drugi najveći grad u Slovačkoj te vidjeti brojne znamenitosti toga grada poput katoličke crkve, sinagoge, trga, brojnih spomenika i slično. Posjetili su i Visoke Tatre te su u sklopu edukacije imali i priliku za grudanje jer još uvijek traje sezona skijanja. U mjestu Banska Bistrica učenici su posjetili muzej Slovačkog nacionalnog ustanka te drvenu crkvu koja datira iz 13. stoljeća te je građena samo od drveta bez korištenja čavala i danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Jedna od zanimljivosti bio je posjet dvorcu Slovenska Lupča iz 13. stoljeća. Posjetili su i muzej u Rimavskoj Soboti, a jedna od aktivnosti za učenike bila je pretraživanjem muzeja pronaći odgovore na zadana pitanja. Kako su grupe bile internacionalne, osim snalaženja u prostoru i istraživanja eksponata u muzeju, učenici su vježbali i komunikaciju na engleskom jeziku.
Iako smo u Rimavsku Sobotu došli u subotu i već od tada imali bogat program, službeni dio programa započeo je u ponedjeljak priredbom učenika škole domaćina. Osim brojnih aktivnosti, debata, izrada plakata i prezentacija učenici su se okušali i u brojnim sportskim natjecanjima. Posebno veliki dojam na učenika je bio hokej na ledu jer su se mnogi prvi puta okušali u tom sportu.
Učenike je primio i gradonačelnik Rimavske Sobote te posebno pozdravio škole sudionice projekta.

Ovakvi projekti su se pokazali jako poticajnim za učenike jer osim učenja kroz razne digitalne alate, učenici sklapaju nova prijateljstva te proširuju svoje vidike o drugim državama i školama, a ujedno jako puno uče i o svojoj povijesti. Osim učenja o povijesti i kulturi, jedan od načina kako bolje upoznati Slovačku je kroz tradicionalni ples i hranu. Poznata folklorna grupa iz Rimavske Sobote podučila nas je tradicionalnom plesu, a brojni obrtnici naučili su nas vještinama ukrašavanja uskršnjih jaja, izradi lutkica od kukuružnjaka, izradi drvenih predmeta, lutkica od vune i slično. Posjetom salašima kušali smo i tradicionalna slovačka jela te vidjeli kako izgleda tradicionalno opremanje doma u Slovačkoj.

Sve u svemu, i za učenike i za nastavnike ovo je bilo jedno jako lijepo i bogato iskustvo. Ovaj dvogodišnji projekt započeo je u rujnu 2017. godine te se polako približava njegov kraj. Završni sastanak nastavnika planiran je u svibnju u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna. Tom će prilikom međunarodni partneri imati priliku vidjeti znamenitosti Strizivojne, Đakova i okolnih mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.